Till Forskningskvalitet och Akademisk Frihet
Forskningsmetodiken
Det finns en uppsjö metoder i forskningssammanhang. Alldeles särskilt inom samhällsvetenskaperna. Självfallet måste all forskning bedömas utifrån de grunder och utgångspunkter den bygger på, omfattningen av insamlade data och hur man gått tillväga i undersökningen eller forskningsprojektet ifråga.
På dessa sidor kommer meta-forskning/forskning om forskning att presenteras och diskuteras. Hur står det till exempel till med undervisningen i forskningsmetodik och vetenskapsteori i högre utbildning egentligen?
Om sistnämnda och lite till handlar en inom kort kommande artikel…TO BE CONTINUED…
Litteratursökningen
I många forsknings-metodiska sammanhang benämns en av de tidiga faserna i arbetsprocessen för “Litteratursökning”. Det kan vara ett missvisande namn beroende på vad man lägger i begreppet litteratur. Bättre begrepp kan till exempel “Tidigare forskning” vara. Vad handlar då detta om?
***
Läs en artikel som handlar om vikten av att söka “tidigare forskning”, och i denna fas av undersökningsarbetet använda den enorma resurs forskare idag har genom universitetsbibliotekens databaser.
Artikeln har rubriken “Databaser som verktyg för kvalitet i forskning”.
Handledningen
Nyligen kom forskningspropositionen (anländer vart fjärde år) som i sin retorik skriver fram akademisk frihet. Forskningspropositionen denna gång har landat ganska mjukt i landet enligt de få kritiska röster som hörts.
Det finns dock några som låtit höra av sig och som väckt frågor om i vilken utsträckning forskningens frihet stärks i relation till att inget väsentligt ifråga om omkringliggande, styrande och begränsande faktorer ändrats eller kommer att ändras.
En kartläggning och utveckling av resonemanget pågår…TO BE CONTINUED…